“Atmuito pats!” – 1. daļa – Sagatavošanās un reģistrācija EMDAS.

atmuito-1-dala

“Atmuito pats!”

1. daļa: EMDAS un sagatavošanās darbi

 

Stāsts vienkāršs.. Pasūtīju motorus no Ķīnas. Vajadzēja atmuitot. Brokeris paprasīja 52€ + PVN + muitas nodevas. Nospļāvos un teicu: “52€? Es varu pats to izdarīt.” Domāts – darīts.

Kā privātpersona, visu mūžu esmu sūtījis visādus loriņus no Ķīnas, Amerikas un visādiem pasaules nostūriem un vienmēr esmu ticis sveikā bez lielām padarīšanām. Šī reize atšķīrās ar to, ka pasūtīju caur savu firmu. Vēlējos pārbaudīt ražotāju atsaucību un izprast birokrātiju, gadījumā ja būs nepieciešams nākotnē pasūtīt detaļas vairumā priekš ražošanas utt. Ceru, ka kādām šī “pamācība” (jeb veids kā saspaidot pogas izdevās nomaksāt muitu un saņemt preci) būs noderīga, lai palīdzētu pašam atmuitot savu motoru/datoru/ēzeli, kuru pasūtīji no Ķīnas/ASV/utt.

Kas šis nav?

Šī nekādā veidā nav oficiāla pamācība/instrukcija, kura detalizēti izskaidro katru muitas deklarācijas niansi/soli/darbību, jo to pat nevarēja izskaidrot neviens no 12 konsultantiem, ar kuriem sanāca runāt šīs iegūtās pieredzes laikā, zvanot uz oficiālo konsultāciju tālruni +371 67120000. Es NEGALVOJU par aizpildīšanas pareizību teju nevienā šajā procesa solī, bet to nevarēja arī galvot neviens no iepriekš minētajiem konsultantiem.

Piezīme
Izrādās, ka ir paredzēts iziet speciālus kursus šīs sistēmas apguvei. To cena svārstās no 70€ līdz pat 650€. Šo uzzināju tikai pēc 2 muitas deklarāciju aizpildes.. Heh..

Kas šis ir?

Šī ir mana trīs daļu “dari-pats” pamācība – kā pašam atmuitot preci nebraucot uz muitu – jeb kā izveidot muitas deklarāciju EMDAS elektroniskajā sistēmā, ietaupot laiku, nervus un naudu. Šī ir mana pieredze par to kā man izdevās aizpildīt muitas deklarāciju sēžot mājās un malkojot kafiju, cenšoties nesajukt prātā, nepārtraukti nolādējot birokrātiju un nejēdzību, kas valda valsts sistēmās.

Fakti

Minētās lietas var, un visdrīzāk atšķirsies Tavā gadījumā, bet šis ir mans konkrētais gadījums:

  • Juridiska persona (SIA) + PVN maksātāja statuss
  • DHL Express kurjers (Hongkonga -> Rīga)
  • Prece – 6x līdzstrāvas BLDC motori un motora kontrolieris
  • Ražotājs atrodas Ķīnā
  • Pārskaitījums veikts caur PayPal

Ko sagaidīt no “atmuito pats”?

  • ietaupīt naudu, ko citādi būtu iztērējis brokera pakalpojumos
  • pirmajai reizei rēķinies ar vairākām stundām darba
  • iesaku aiziet uztaisīt kafiju jau tagad, ja mēģināsi šo atkārtot 🙂

Sagatavošanās darbi

Kas ir EMDAS?

Elektroniskā muitas datu apstrādes sistēma (EMDAS) ir vieta, kurā tu visdrīzāk pavadīsi daudz stundas, ja vēlēsies pats muitot importa/eksporta preces. Zem šīs sistēmas slēpjas vairākas apakšsistēmas, no kurām mums šobrīd interesē Importa Kontroles Sistēma (IKS), caur kuru ir iespējams izveidot Importa muitas deklerāciju. Sistēma kopš 2016. gada 23. septembra ir pieejama publiski visiem, bez līguma slēgšanas ar VID (tā vismaz šeit rakstīts), taču kā jau saprotams, viss ir izveidots tā, lai cilvēks-parastais nevarētu šo procedūru veikt pats, bez iepriekšējas apmācības/kursiem. Vai tomēr..?

1. Kā pieteikties par EMDAS lietotāju?

Cik noprotu ir dažādi veidi, kā to izdarīt, kuri aprakstīti VID lapā. Es izmantoju sekojošo metodi:

  1. Nolādējam Iesniegumu par pieteikšanos EMDAS lietotāja statusā šeit
  2. Atveram dokumentu un pārveidojam to aizpildīšanas stadijā sekojoši:
  3. Aizpildīju info šādi (atzīmējam arī visu to pašu IKS sadaļā):
  4. Saglabājam kā .PDF
  5. Iesniedzam EDS’ā dokumentu no veidlapas “Informācija VID Muitas pārvaldei”

Atbildi sniedza diezgan ātri tajā pašā dienā, e-pastā vai caur EDS.

2. Kā pieteikties uz EORI numuru?

Lai varētu piekļūt EMDAS sistēmai, kā juridiska persona, ir nepieciešams obligāti pieteikties uz EORI numuru. Nepiesakoties uz EORI numuru, nebūs iespējams ielogoties EMDAS sistēmā caur uzņēmuma profilu, turpretī privātpersonas var izmantot automātiski piešķirto pagaidu numuru, ja muitošana netiks veikta regulāri. Pieteikties uz EORI var pieteikties sekojoši:

  1. Aizpildām iesniegumu par EORI numura piešķiršanu (aizpildīju ar roku un ieskenēju)
  2. Nosūtam uz EORI@vid.gov.lv un gaidām atbildi (~1h)

3. Esi PVN maksātāja statusā? Tev interesēs šis!

Ja esi PVN maksātājs, kā manā gadījumā, tad ir iespējams pieteikties uz tādu lietu kā Īpašo PVN nodokļu režīmu importa preču  darījumos. Ko tas nozīmē? Tas ļauj importa preču PVN maksāt kopā ar pārējo uzņēmuma PVN, taksācijas perioda beigās. Vairāk vari lasīt šeit! Kā pieteikties? Jāaizpilda iesniegums, ko var atrast zem sadaļas “Veidlapas un iesniegumi”, VID mājaslapā. Šis jāiesniedz EDS zem veidlapas “Iesniegums par atļaujas īpašā PVN rež. piemērošanai preču imp. darījumos piešķiršanu vai paziņojums par saistību izpildi”. Šis nav obligāts, taču tad PVN par preci būs jāmaksā kopā ar muitas nodevām, lai saņemtu svaigi cepto muitas deklarāciju un skrietu saņemt preci.

4. Kā pieslēgties EMDAS sistēmai?

Ielogojies http://eds.vid.gov.lv/ un izvēlnē atradīsi jaunu sadaļu – “Muitas datu apstrāde [EMDAS]”. Ņem vērā, ka EMDAS pogas uzrādīsies gan uzņēmuma profilā, gan personīgajā. Ir svarīgi izvēlēties pareizo profilu, ar kuru vēlies atmuitot preci!

Mana pieredze: EMDAS apraksta lapā ļoti skaisti uzrakstīti dažādi veidi kā var pieslēgties EMDAS sistēmai, taču nekur nav parādīts, kur tieši meklēt ieeju/ielogošanās formu. Tā nu ķēros pie pašiem  pamatiem un centos atvērt emdas.gov.vid.lv (līdzīgi kā EDS), taču tas izmet tik vien, kā skaistu “Forbidden – You are not authorized to access the requested resource.” Lieliski… Nākamais mēģinājums – EDS – un tik tiešām,  izvēlnē uzradusies jauna poga! Iegāju uzņēmuma profilā, taču kad pēc piektās reizes, uzspiežot pogu EMDAS, mani vienkārši izmeta uz EDS ielogošanās logu, bez jebkāda kļūdas paziņojuma, sapratu, ka kaut kas nav kārtībā. Izrādās es nebiju pieteicies uz EORI numuru, tapēc nespēju ieiet sistēmā! Tālāk jau viss kā pa sviestu. Teica neviens.

 

Apsveicu! Tu cerams esi piereģistrējies EMDAS sistēmai! Nakamajā daļā aprakstīšu kā izveidot un aizpildīt galveno muitas deklerācijas informāciju. To varēsi lasīt drīzumā šeit pat BEZSAKARĀ.

Tauta runā: